Az idegrendszer védelme a mindennapokban - Életmód és táplálkozás

Az idegrendszeri panaszok világszerte komoly aggodalomra adnak okot, mind a kutatók, mind pedig az érintettek és azok szerettei számára. Szerencsére tehetünk ezek ellen.

Az idegrendszer védelme a mindennapokban - Életmód és táplálkozás

Az idegrendszer védelme egyet jelent az átfogó egészség megőrzésével

A mai felgyorsult világban az idegrendszer egészségének védelme kiemelt jelentőséggel bír, hiszen kiemelkedő szerepet játszik szinte minden testi folyamatban, beleértve az érzékelést, az érzelmeket, és a mozgást is. A megfelelő életmód és a táplálkozás létfontosságú az idegek védelme érdekében, hiszen ezzel nemcsak az idegrendszer rendellenességeinek kockázatát csökkenthetjük, hanem egészségünk átfogó és hosszútávú megőrzéséről is gondoskodhatunk.


Gyakori problémák, amelyek az idegrendszer egészségére veszélyt jelentenek

Több tényező is veszélyeztetheti az idegrendszer egészségét, beleértve a különböző neurodegeneratív betegségeket, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, az akut sérüléseket, mint például a traumák, valamint olyan krónikus állapotokat, mint például a sclerosis multiplex és a diabéteszes neuropátia. A környezeti toxinok, a rossz étrend, és az egészségtelen életmódbeli tényezők, mint például a fizikai aktivitás hiánya, vagy a nem megfelelő alvás, szintén jelentős szerepet játszanak az idegrendszert érintő rendellenességek kialakulásában. E problémák kockázata hangsúlyozza a megelőzés fontosságát a megfelelő étrendi és életviteli tényezők betartásával.

Életmódbeli gyakorlatok az idegrendszer egészségének megőrzéséért

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módja az neuroplaszticitás, az agy alkalmazkodási és változásra való képességének fokozására. A rendszeres testmozgás növeli a véráramlást az agyba, ami segíti az idegsejtek növekedését és regenerálódását is. 

Egy, a Journal of Clinical Medicine című folyóiratban közzétett 2019-es tanulmány szerint az aerob testmozgás különösen jótékonyan hat az agyi neurotrofikus faktor (BDNF) növelésére, amely támogatja az agy egészségének hosszú távú megőrzését. Az aerob edzés, más néven kardio edzés, olyan tartós, ritmikus tevékenységeket foglal magában, amelyek fokozzák a pulzusszámot és a légzést, illetve javítják a szív- és érrendszeri állóképességet. Ilyen például a futás, az úszás, a kerékpározás és az ugrálókötelezés, amelyek mindegyike több izomcsoportot dolgoztat meg, és fokozza a szervezet azon képességét, hogy hatékonyan használja fel az oxigént.

Az alvás szintén kritikus tényező az idegrendszer védelmében, ugyanis alvás közben az agy eltávolítja azokat a toxinokat, amelyek az ébrenléti órák alatt halmozódnak fel. A felnőtteknek éjszakánként 7-9 óra minőségi alvásra kell törekedniük, hogy elősegítsék ezeket a folyamatokat.

A stresszkezelés szintén elengedhetetlen, hiszen a kortizol tartósan magas szintje és a krónikus stressz hosszú távon jelentősen károsíthatja az agyat. A jóga, a meditáció, illetve más stresszcsökkentő technikák elsajátítása és alkalmazása ezért kulcsfontosságú.

A táplálkozás szerepe az idegrendszer védelmében

Az egészséges és változatos étrend alapvető szerepet játszik az idegrendszer védelmében. Kimutatták, hogy a következőkben felsoroltak rendszeres bevitele jelentős védelmet nyújthat az agy és az idegrendszer számára, illetve csökkentheti a neurodegeneratív betegségek kockázatát, és elősegítheti azok kezelését.

Omega-3 zsírsavak

A lazacban, a krillben, a szardíniában, valamint a lenmagban és diófélékben is gazdagon megtalálható omega-3 létfontosságú az idegsejtek szerkezetének fenntartásához, ami a neurodegeneratív betegségek előfordulásának alacsonyabb valószínűségével, valamint a mentális egészség javulásával is összefüggésbe hozható.

Ajánlott termék: Mannavita Lenmagolaj - Gazdag omega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban, melyek védik az idegsejtek és az agy egészségét.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok, köztük a C-vitamin és az E-vitamin gazdag forrásai, mint például a bogyós gyümölcsök, a gránátalma, a narancs, a spenót, az étcsokoládé és a zöld tea, védhetik az agyat az oxidatív stressz ellen, ami bizonyítottan az idegsejtek károsodásához vezethet.

B-vitaminok

A B-vitaminok, különösen a B6-vitamin, a B9-vitamin, másnéven folsav, és a B12-vitamin, segíthetnek csökkenteni a vér homociszteinszintjét, amelynek rendellenesen magas értékei növelik a stroke és a kognitív károsodás kockázatát. A B-vitaminok remek forrásai a húsok, a tojás, a tejtermékek, és a dúsított gabonafélék. A következő bejegyzésben több B-vitaminban gazdag étellel is megismerkedhetünk: Természetes B-vitaminforrások vegánok, vegetáriánusok és húsevők számára

Magnézium

A mandulában, a spenótban és a teljes kiőrlésű gabonákban is bőségesen megtalálható magnézium létfontosságú az idegfunkciók számára és az excitotoxicitás megelőzésére. Az excitotoxicitás egy olyan állapot, amely során az idegsejtek túlzott ingerlés következtében károsodnak és elhalnak.

Kolin

A kolin létfontosságú az agy fejlődése és az agyi kommunikációt elősegítő neurotranszmitterek szintézise szempontjából. Emellett támogatja a kognitív funkciókat és segíthet csökkenteni a neurológiai rendellenességek kockázatát is. A kolin főbb forrásai a tojás, a sovány húsok, valamint a halak.

Kurkumin

A kurkuma aktív összetevője, a kurkumin, erőteljes gyulladáscsillapító és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, aminek köszönhetően csökkentheti az agyban az oxidatív stresszt és a gyulladásokat, ezáltal védelmet nyújtva az idegrendszer számára a neurodegeneratív betegségekkel szemben.

Ajánlott termék: Mannavita Kurkunex - Kurkumát, cinket, B6-vitamint és más jótékony összetevőket tartalmaz, illetve az azok felszívódását és hasznosulását elősegítő fekete borsot is. Kiváló az ideggyulladás csillapítására, a memória javítására, illetve a depresszió és a szorongás enyhítésére is.

Cink

A diófélékben, a magvakban és a teljes kiőrlésű gabonákban is megtalálható cink alapvető szerepet játszik a neurotranszmitterek működésében és segíthet fenntartani az idegsejtek egészségét. Elengedhetetlen továbbá a DNS-szintézishez és a sejtek regenerálódásához is.

D-vitamin

A szervezetünk által a napfény hatására előállított, valamint az élelmiszerekből származó D-vitamin létfontosságú az agy fejlődése és működése szempontjából. Szabályozza az agyban a kalcium szintjét, befolyásolva az idegi jelátvitel folyamatát és potenciálisan csökkentve a depresszió és más hangulati rendellenességek kockázatát.

Probiotikumok

A probiotikumok olyan hasznos baktériumok, melyek fő forrásai az erjesztett élelmiszerek, mint például a joghurt, a kimchi, és a savanyú káposzta. A probiotikumok fokozhatják a hangulatot, támogathatják a kognitív funkciókat, és javíthatják a stresszválaszt a neurotranszmitterek aktivitásának befolyásolásával.

Ginkgo biloba

A Ginkgo biloba, vagyis a páfrányfenyő nyújtotta flavonoidok és terpenoidok védhetik az idegsejteket az oxidatív stressztől, illetve javíthatják az agyi vérkeringést azáltal, hogy tágítják az ereket és csökkentik a vérlemezkék ragadósságát. Ez a fokozott véráramlás kulcsfontosságú a kognitív egészség megőrzéséhez.

Ashwagandha

Az adaptogén és neuroprotektív ashwagandha withanolideket tartalmaz, amelyek képesek szabályozni a stresszválaszt a stresszhormonok, mint például a kortizol termelésének modulálásával. Ez nemcsak csökkenti a stresszt, hanem megvédi az agyat a krónikus stressz által okozott hosszú távú károsodástól is, potenciálisan javítva a kognitív funkciókat és a mentális egészséget.

Ajánlott termék: Mannavita Ashwarax - Olyan idegvédő, nootropikus, és adaptogén hatóanyagokat tartalmaz, mint például az ashwagandha, az astragalus, a schisandra, a maca, a rózsagyökér, és a pecsétviaszgomba. Ezek szinergikus együtthatásának köszönhetően az Ashwarax védheti az idegrendszer általános egészségét, illetve eredményesen alkalmazható olyan idegrendszeri panaszok kezelésére, mint például a szorongás, a depreszió, és az álmatlanság

Orbáncfű

Az orbáncfű fő aktív vegyületei, a hipericin és a hiperforin hatással lehetnek a szerotonin, a dopamin, a noradrenalin, és más hangulatot szabályozó neurotranszmitterek szintjére. Ezáltal javíthatja a hangulatot és segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit.

Bacopa monnieri

A brahmi és bakopa néven is ismert Bacopa monnieri bacozid vegyületei javíthatják az idegsejtek közötti kommunikációt. Ezt úgy érik el, hogy növelik az idegrendszer kommunikációjának sebességét az idegvégződések növekedésének fokozásával. Ezen túl antioxidáns tulajdonságai védelmet nyújtanak az oxidatív stressz ellen, ami a neurodegeneratív betegségek egyik fő kockázati tényezője.

Rózsagyökér

A Rhodiola rosea, vagyis a rózsagyökér aktív vegyületei, köztük a rozavin és a szalidrozid, segíthetnek fokozni a mentális teljesítményt és az állóképességet, illetve stabilizálhatják a stresszhormonok termelését és hatását, ami nemcsak a fáradtság leküzdésében segíthet, hanem javíthatja a kognitív funkciókat is stresszes időszakokban.

Oroszlánsörény-gomba

Az oroszlánsörény-gomba, vagy süngomba vegyületei, a hericenonok és erinacinok, serkenthetik az idegi növekedési faktor (NGF) szintézisét. Ez alapvető az idegsejtek növekedéséhez, karbantartásához és túléléséhez, illetve javíthatja a neurális regenerációt és a szinaptikus plaszticitást, amelyek létfontosságúak a kognitív egészség szempontjából. 

A fenti életmódbeli változtatásoknak és hatóanyagoknak a mindennapi rutinba való beépítése hozzájárulhat az idegrendszer egészségéek megőrzéséhez, illetve az idegrendszeri panaszok hatékonyabb kezeléséhez, aminek következtében nemcsak egészségesebb, hanem minőségibb, és nem utolsó sorban hosszabb életet is élhetünk.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK551718/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK542179/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK539894/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK441977/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK551652/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK164533/

https://link.springer.com/10.1007/978-3-31

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC5021479/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8398443/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK541120/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK513300/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK558911/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4188223/

Fotók a megjelenés sorrendjében:

Jep Gambardella

Efe Ersoy

Roman Odinstov

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 852 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute